Medicatiedossier

Home / Medicatiedossier

Medicatiedossier

Uw apotheek houdt uw persoonsgegevens en gegevens over uw medicijngebruik bij. Dit doet uw apotheker om ervoor te zorgen dat u uw medicijnen zo veilig mogelijk kunt gebruiken. De apotheek let bijvoorbeeld op de volgende dingen:

  • Heeft u deze medicijnen al eerder gebruikt?
  • Gebruikt u andere medicijnen met dezelfde werking?
  • Gaat dit medicijn goed samen met de andere medicijnen die u gebruikt?
    Sommige medicijnen gaan elkaars werking tegen. De medicijnen werken niet goed of versterken elkaar juist. U kunt dan meer last krijgen van bijwerkingen. Deze invloed van medicijnen op elkaar heet ‘wisselwerking’ of ‘interactie’. Bent u onder behandeling van verschillende artsen? Dan weten zij soms niet van elkaar welke medicijnen ze voorschrijven. Of soms is een arts niet op de hoogte van een wisselwerking. Daarom is het belangrijk dat de apotheek weet welke medicijnen u allemaal gebruikt. Uw apotheker let er goed op dat u deze medicijnen veilig kunt combineren.
  • Is het medicijn geschikt voor u? Sommige medicijnen zijn bijvoorbeeld niet of minder geschikt bij zwangerschap of borstvoeding, omdat ze schadelijk kunnen zijn voor de baby. Of u kunt allergisch zijn voor een bepaalde stof. Ook kunt u sommige medicijnen beter niet gebruiken als u een bepaalde aandoening heeft.

Belangrijk voor de medicatiebewaking is dat de gegevens in uw dossier correct en compleet zijn. U kunt daaraan bijdragen. Geef het bijvoorbeeld door als u weet dat u allergisch bent voor een bepaalde stof, als u zwanger bent of als u receptmedicijnen bij een andere apotheek heeft gehaald. Ook medicijnen die u zonder recept kunt kopen, kunnen invloed hebben op uw andere medicijnen. Geef daarom ook door aan uw apotheek welke medicijnen u zonder recept gebruikt. Deze worden dan ook in uw dossier ingevoerd, zodat de apotheek ook hierop kan letten bij de medicatiebewaking.

Vindt u een goede medicatiebewaking belangrijk? Dan is het verstandig uw vaste apotheek te hebben en daar elke keer naar toe te gaan. Dan weet u dat in uw apotheek uw dossier compleet is.

Uw eigen medicatieoverzicht
Uw apotheek kan een ‘Medicatieoverzicht’ uit uw dossier maken. Hierop staan uw naam, geboortedatum, adres en een overzicht van alle medicijnen die u gebruikt. De stofnaam én de merknaam van uw medicijnen staan erin. Ook staan hierin eventuele andere bijzonderheden, bijvoorbeeld als u allergisch bent voor bepaalde medicijnen.

Waarom is dit ‘Medicatieoverzicht’ handig? Het medicatieoverzicht is handig in verschillende situaties:

  • als u veel verschillende medicijnen moeten gebruiken
  • als u op reis gaat
  • als u bij een andere apotheek komt
  • als u bij verschillende artsen onder behandeling bent
  • als u in het ziekenhuis opgenomen moet worden.

U kunt dan altijd laten zien welke medicijnen u gebruikt. De andere apotheek of de verschillende artsen kunnen hier dan rekening mee houden. Verandert er iets in uw medicijngebruik? Vraag dan of de apotheek uw medicatieoverzicht ook aanpast.

Uw gegevens delen met andere apotheken en zorgverleners

Wat gebeurt er als u onverwacht bij een andere apotheek of arts moet aankloppen? Of als u naar het ziekenhuis moet? Dan is het erg belangrijk dat de andere apotheek of zorgverlener van uw medicijngebruik op de hoogte is. Daarom werken apothekers, huisartsen en medisch specialisten in uw regio samen. Zij kunnen gegevens elektronisch delen via een regionaal beveiligd netwerk: het LSP (Landelijk Schakelpunt). Als u bijvoorbeeld bij een andere apotheek komt, kan deze uw medische gegevens bij uw eigen apotheek opvragen. Zo kan de apotheker uw medicatiegebruik goed controleren. Uw eigen apotheek ontvangt vervolgens weer informatie van de andere apotheek over de geleverde medicijnen.
Andere zorgverleners moeten wel uw toestemming hebben om uw medische gegevens in te kunnen zien. Als u dat doet, heeft uw eigen apotheek altijd een volledig overzicht van uw medicatiegegevens. Uw medicijngebruik verloopt dan zo veilig mogelijk.

Hoe kunt u toestemming geven om uw gegevens uit te wisselen via het LSP?

U kunt toestemming geven via www.ikgeeftoestemming.nl of bij een bezoek aan uw apotheek of huisarts.
Haalt u regelmatig medicijnen bij verschillende apotheken? Geef dan elke apotheek apart toestemming.

Meer informatie over de uitwisseling van gegevens en hoe u daar toestemming voor kunt geven, vindt u in de rubriek ‘Zorgconsument’ op de website van de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ.nl).

Natuurlijk kunt u met eventuele vragen ook altijd terecht bij uw apotheker.